Ramdew Krishna

Beeldend kunstenaar

Geboren in Paramaribo, Suriname en met roots in o.m. Rajasthan (bij Jaipur), India is deze kunstenaar een veelzijdig man. Zijn familie heeft veel creatieve geesten voortgebracht in schrijvers, klassieke dansers, muzikanten en kunstenaars. Ramdew wordt vooral geïnspireerd door het Hindoeïsme en de Hindoestaanse/Indiase kunst en cultuur. Het tolerante Hindoe gedachtengoed draagt hij hoog in het vaandel en in zijn belangrijkste werken is dit ook duidelijk te zien.

Naast schilderen, maakt Ramdew ook wandplastieken van hout en andere materialen. Hij maakt meestal werken die te maken hebben met het Hindoeïsme en die eeuwenoude cultuur, wat een grote inspiratiebron voor hem vormt. Hij schildert figuratief, meestal met olieverf op linnen. In theaterstukken bedenkt, ontwerpt en vervaardigt hij het decor en ook sommige rekwisieten.

Hij beschouwt als het echte hoogtepunt in zijn leven het vertalen en illustreren van de complete “Rāmcaritmānas”, de Rāmāyan van de dichter-filosoof Tulsidās, welke in december 2010 in Delhi, India ten overstaan van geleerden en notabelen, werd gepresenteerd. De illustraties zijn ook opgenomen in de expositie van deze website.

Televisiemaker

Hindustani Art TV

Vanaf januari 2015 verzorgt deze kunstenaar, namens de stichting Ganpati Padam Nataykala, i.s.m. Avi Kishna van Imperceptible Art televisieprogramma's via de Amsterdamse lokale zender Salto 1. Daarnaast zijn deze programma's ook te zien op YouTube/Hindustani Art TV. Het doel is mensen/organisaties die bezig zijn en/of affiniteit hebben met de kunstvormen en cultuuruitingen van of met een link naar de Hindoestaanse/Indiase traditie een breder podium te geven. Er zit geen commercieel belang achter dit initiatief en iedereen werkt er als vrijwilliger aan mee.