Ramdew Krishna

Beeldend kunstenaar

Geboren in Paramaribo, Suriname en met roots in o.m. Rajasthan (bij Jaipur), India is deze kunstenaar een veelzijdig man. Zijn familie heeft veel creatieve geesten voortgebracht in schrijvers, klassieke dansers, muzikanten en kunstenaars. Ramdew wordt vooral geïnspireerd door het Hindoeïsme en de Hindoestaanse/Indiase kunst en cultuur.

Van jongs af aan had deze veelzijdige heer belangstelling voor tekenen. Zo maakte hij als kind schetsen van een bezoekende worstelaar in Suriname die Samson heette. Hiervoor oogstte hij complimenten van nieuwsgierige volwassenen.

Later begon zijn afkomst invloed te krijgen op hem en schilderde hij Hindoeïstische figuren en Indiase landschappen op papier. Op de tekenacademie slaagde hij zonder problemen voor het diploma, maar ging later zijn eigen gang.

Hij beschouwt als het echte hoogtepunt in zijn leven tot nu toe het vertalen en illustreren van de complete “Rāmcaritmānas”, de Rāmāyan van de dichter-filosoof Tulsidās, welke in december 2010 in Delhi, India ten overstaan van geleerden en notabelen, werd gepresenteerd. Hij is de eerste persoon die dit werk volledig uit het Hindi en Awadhi in het Nederlands heeft vertaald.

Theatermaker

Hij is ook al tientallen jaren op theatergebied actief. Hij was één van de eerste Hindoestanen in Nederland die met een Hindoestaanse theatergroep begon, althans een groep die theater beoefende geïnspireerd op de Hindoestaanse tradities en cultuur. In de ontwikkeling hierin is hij vaak een trendsetter. Hij streeft er naar zo origineel mogelijk te zijn en dat zijn creativiteit ten volle wordt benut in het productieproces.

Op dit gebied heeft hij de laatste decennia mooie producties gemaakt die alle goed werden ontvangen door het publiek.

Televisiemaker

Hindustani Art TV (HAtv)

Sinds januari 2015 verzorgt deze kunstenaar, namens de theatergroep Ganpati Padam Nataykala, i.s.m. Imperceptible Art televisieprogramma’s via de Amsterdamse lokale zender Salto 1. Daarnaast zijn deze programma’s ook te zien op YouTube/Hindustani Art TV. Het doel van HAtv is mensen/organisaties die bezig zijn en/of affiniteit hebben met de kunstvormen en cultuuruitingen van de Hindoestaanse/Indiase traditie een breder podium te geven.